Hoewel veel organisaties nu bezig zijn de lockdown te overleven, is het toch ook raadzaam om nu al na te denken over hoe de zaak straks weer opgestart kan worden. In mijn rol als bedrijfsadviseur merk ik dat hier nog weinig over nagedacht wordt. Ik ben geen pessimist, maar ik verwacht dat het slot er niet voor 1 juni af is. Pas als de optimale vaccinatiegraad is bereikt, dan kunnen we ‘los’. En als dat in juni is dan betekent dit dat iedereen in juni, met over het algemeen lekker weer, wil feesten. Horeca blij, evenementenorganisatoren blij, reisaanbieders blij, winkels blij, iedereen blij!

Maar gaat dat wel lukken? Want in het hoogseizoen bestaan de meeste handjes bij dit soort organisaties uit scholieren en studenten. En juist die groep heeft dan vakantie. Je hoeft geen glazen bol te hebben om te weten dat er ook echt vakantie genomen zal worden. Echter, een deel van die groep loopt een probleem met de studie op. Veel opleidingen kunnen het praktijkdeel niet waarmaken omdat door de lockdown veel stage- en/of leerlingplaatsen niet beschikbaar zijn. Dat betekent dat dezelfd­­­e groep die in de zomermaanden op vakantie gaat onvoldoende praktijkervaring heeft opgedaan en in die zin niet goed aan de leerdoelen zal kunnen voldoen.

“Als we niets doen dan zal bij veel sectoren de capaciteit ontbreken om de hoognodige omzet te kunnen draaien”

Hoe gaan we deze dreigende schaarste oppakken? Een echte oplossing heb ik niet, maar als we niets doen dan zal bij veel sectoren de capaciteit ontbreken om de hoognodige omzet te kunnen draaien. Als we niets doen betekent dit voor de scholier en student gouden tijden om wat te verdienen, want bij schaarste stijgen de prijzen natuurlijk. Daarmee is het vraagstuk niet opgelost. Want dit betekent ook dat veel ondernemers naast het net vissen en niet de optionele omzet kunnen halen. Voor Zover ik weet zijn er nog geen samenwerkingsinitiatieven tussen onderwijs en ondernemers om te bekijken of de schoolvakantie bijvoorbeeld verschoven kan worden naar later dit jaar. Naar bijvoorbeeld augustus/september. Daarbij is het ook binnenshuis nodig na te de denken op welke manier de zaken georganiseerd zijn. Misschien dient de horeca voor de gelegenheid écht te gaan samenwerken en bijvoorbeeld met elkaar één bedieningsteam te gaan vormen, of tijdelijk met een buffet te gaan werken. Ook in de logistiek kan men meer stroomlijnen en daarmee capaciteit worden verdiend door het slimmer te regelen. Organisatoren van evenementen kunnen, in overleg met elkaar, voor een betere spreiding zorgen en de vakantiepiek kan door schuiven meer gespreid worden.

Kortom, nu hebben we tijd om na te denken en concepten uit te werken met als doel optimale omzet, optimale service en een snel(ler) herstel.

Sparren hierover? Bel René Voorwerk van Eding & Partners.
06 456 422 98