De generatie werknemers die nu de arbeidsmarkt opkomt, de zogenoemde millennials, stelt andere eisen aan de werkplek dan werknemers uit eerdere generaties. De behoefte om onafhankelijk van plaats- en tijd te werken is enorm gegroeid en de ict-systemen en apparatuur die binnen een bedrijf worden gebruikt vormen een belangrijke afweging in de keuze voor een werkgever.

 

Niet zomaar akkoord

Het tijdperk waarin werknemers de ict-tools die een werkgever aanbood zomaar accepteerden, is voorbij. Technisch onderlegde jonge professionals die op de arbeidsmarkt komen, zijn gewend aan geavanceerde en efficiënte technologieën in het dagelijks leven en verwachten dat de ict en werkplek die ze bij hun werkgever gebruiken vergelijkbaar en gebruiksvriendelijk is.

ICT- medewerker?

Voor die groeiende groep werknemers is het hele concept van de tussenkomst van een ict-medewerker voor bijvoorbeeld het wijzigen van een wachtwoord of de vraag om een eigen device mee te mogen nemen absurd. Zij hebben een nieuwe werkstijl die thuis- en werkactiviteiten gedurende de dag, de avond en het weekend combineert en waarbij zij gebruik maken van simpele interfaces en apps, die geïnspireerd zijn op hun eigen ervaringen.

Risico’s schaduw-ict

Werkgevers die star vasthouden aan hun bestaande ict en niet luisteren naar de wensen van nieuwe jonge eindgebruikers lopen het risico dat die medewerkers allerlei omwegen verzinnen om toch hun favoriete apparaten en systemen te gebruiken. Gebruikers zetten bijvoorbeeld slecht beveiligde diensten in voor de uitwisseling van bestanden. Of ze gebruiken onbeveiligde apparatuur waarmee ze proberen in te loggen op bedrijfsapplicaties. Dat fenomeen dat ook wel ‘schaduw-ict’ wordt genoemd.

Zakelijke eindgebruikers die ict-middelen gebruiken welke niet zijn goedgekeurd en niet worden ondersteund door de ict-afdeling vormen een groot beveiligingsrisico.
Het is dan ook belangrijk dat een werkgever een werkomgeving creëert die aantrekkelijk is voor huidige én toekomstige generaties. Flexibel werken past daar bij uitstek bij. Organisaties die niet meebewegen worden in de toekomst oninteressant voor potentiële medewerkers. Slimme bedrijven zijn al gestart met herinrichten van de organisatie en wachten niet.

 

Computable